MSV4 – Zwarte water 3.5 -2.5

Meppel, Dinsdag 15 november.
 
We kregen kregen de ‘sluusegers’  op bezoek. Geheel in stijl arriveerde ik 4 minuten te laat en was de strijd al begonnen. Plaatst genomen achter bord 5, en na mijn excuses aangeboden te hebben, zijn we aan de partij begonnen.
 
Ik ging redelijk voortvarend te werk heb nog niet geanalyseerd maar in ‘t kort.
Mijn tegenstander maakte als snel als wit zijnde twee tempo foutjes waardoor ik het initiatief over kon nemen, in de tussentijd had hij zijn centrum ook nog eens verzwakt. Rustig door ontwikkelen, rokeren, je twee tempo’s gebruiken om je tegenstander zijn ontwikkeling trachten te verstoren, stukken naar voren, drukken, wachten tot hij een steekje laat vallen, toeslaan, nagenoeg gewonnen staan, blunderen, geluk hebben, afruilen, koning + paard einspelpel met 3 pionnen meer waarvan 1 vrij is, tegenstander probeert de boel nog te redden, geduldig zijn, koning naar ‘t centrum, pion pushen, tegenstander giftig paard voeren, nog een zet spelen, tegenstander verslikt zich en geeft op. 0 -1
 
Met het eerste punt op zak en als eerste klaar, rond gaan kijken bij de andere borden.
Bord 1. Johan was net na mijn klaar, ik heb de stelling niet echt gezien. Naar wat ik begreep uit zijn verhaal, was het een gelijk opgaande strijd. Hij kwam zelfs een pion voor. Helaas bleef zijn tegenstander vanaf het begin veel pressie houden, Johan werd door mat dreigingen gedwongen.stukken af te ruilen. Waar het precies fout ging weet ik niet, in het eindspel dat volgde verloor hij helaas.
 
Verder op bord 2 speelde Willem. Toen ik er in kwam won hij net een pion, waarbij zijn loper gunstig gepositioneerd werd. Redelijk gesloten stelling, waarbij zijn tegen stander ietwat gedrongen leek te staan, het ziet er goed uit.
 
Ondertussen op bord 3 Piet speelde met zwart, het leek gelijk op te gaan en ondanks dat zijn tegenstander een dubbel pion voorstond leek het richting een remise-achting eindspel te gaan.
 
Een bord verderop Leo lijkt met wit goede zaken te doen, hij lijkt al vroeg een beter stelling te hebben, pakt ergens in het middenspel een pionetje, en lijkt het beste van het spel te hebben.
 
Het volgende bord is leeg, daar ik al uitgespeeld was, getuigden slechts enkele stukken van de strijd die daar gewoed had, en inmiddels bijgelegd was onder het genot van een drankje.
 
Op bord 6 had Henk zijn witte leger in stelling gebracht. Zijn tegenstander ook, beiden leken weinig ruimte te hebben om hun stukken in te zetten voor een aanval, ze leken voornamelijk tegen hun eigen pionnen aan te staan staren, die midden op het bord behoorlijk dicht geschoven stonden. Henk speelt D5 om de boel open te breken, het lijkt me een goede zet.
 
Op bord 2 doet Willem het nog steeds goed, al is zijn tegenstander wel begonnen aan een pionnen opmars aan de koningsvleugel en zodoende meer ruimte creëert, hetgeen hem wel tijd kost. Willem wist weer een pionnetje te winnen.Hierna ben ik door gelopen, even later had Willem zijn partij ook in winst omgezet weer een punt voor ons. 

tussenstand 2-1 

Op bord 3 is Piet nog bezig, hij lijkt nu iets beter te staan qua ontwikkeling, waardoor de 1/2 plus pion van zijn tegenstander geen voordeel meer lijkt op te leveren, en de partij nog meer naar remise neigt.
 
Het wordt onrustig rondom bord 4. Ik krijg nog net mee hoe Leo het remise aanbod accepteerde. in de stelling die rest, lijkt mij dat persoonlijk een vroege beslissing. Zijn tegenstander begon een beetje lastig te doen en dreigde een pion te slaan met schaak, een dreiging waar hij wel rekening mee moest houden. Maar met drie plus pionnen, zag ik geen reden om niet nog even door te spelen. Maar goed beiden partijen waren tevreden met remise en weer een half punt binnen.

tussenstand 2.5 -1.5 

Terug naar Henk op bord 6. D5 bleek gunstig te zijn, de stelling is meer open en ik geef Henk de beste kansen, al moet hij wel zijn tijd in de gaten houden.
 
Bord 4 Piet schuift de dame vleugel op slot, en beide koningen manoeuvreren zich richting koningsvleugel, om eenmaal daar aangekomen, na een paar zetten tot remise over te gaan. Ik geloof ook dat het inderdaad remise was toen de dame vleugel op slot werd gezet. Weer een half punt.

tussenstand 3 – 2

Nog een half punt te gaan voor de overwinning alle (tijds)druk rust nu op Henk zijn schouders. Hij staat nu duidelijk beter, zijn tegenstander heeft zijn handen vol om een pion op e7 en een 2e op d6 te weerhouden van promotie. Helaas heeft Henk niet meer de luxe van tijd om het rustig uit te spelen.Zijn tegenstander had verder weinig, behalve het tijdsvoordeel, meer dan remise was het voor hem sowieso niet. De partij eindigde in remise door een zet herhaling van zijn tegenstander, gezien de (in mijn ogen) verloren stelling getuigd het van sportiviteit dat hij niet gepoogd heeft om Henk door de vlag te jagen… Enfin het benodigde 1/2 punt was binnen.

Eindstand 3.5 -2.5 in ons voordeel. 

Verder was het een geslaagde avond, ook dankzij de gezellige inbreng van onze bezoekers.
 
Raymond Mondria

 

Ps. Onze voorzitter verzocht me nog te schrijven dat hij topscoorder is van ons team, hetgeen ik natuurlijk weiger te vermelden.

 
 

6 reacties
 1. Ik neem aan dat je voorgaande opmerking betrekking had op de remises, (mede door wat je gister verkondigde) die al dan niet onnodig waren? Ach misschien dat het er op ‘t bord of als toeschouwer inderdaad uitziet als een gewonnen stelling, maar als je achter het bord zit, en zelf de winst even niet ziet, dan kan de situatie een paar zetten later compleet anders zijn of zelfs verloren… In ieder geval is een 1/2 punt tenminste een zekerheid, indien je remise aan neemt, die heb je dan op zak. En het was ook niet zo dat de tussenstand dwingend was om door te spelen, dus algeheel lijkt het mij achteraf gezien niet onverstandig om voor de zekerheid van ‘t halve punt te gaan.

  Maar jah, je hebt gelijk hoor, 6 – 0 is bijna net zo goed als 6 miljoen;):P en in theorie beter dan 3.5 / 2.5

 2. Mooi stukje Raymond,
  je hebt talent en analytisch vermogen. Kortom ik hoop in de toekomst nog meer van deze stukjes over het vierde te zien!
  Piet

  PS
  Ik ben medekoploper van het vierde samen met Willem, Johan en jij dus!
  Dat wordt dus ook een spannede competitie onderling!

 3. nou in dat geval, laat mij dan maar lekker op bord 5 blijven zitten, dan durf ik de onderlinge competitie wel aan. Tot nu toe zie ik toch Johan als koploper gezien hij op bord 1 gespeeld heeft. Maar goed, onderlinge competitie is leuk, maar ’tis beter om de strijdlust voor de tegenstanders te bewaren.

  En wat betreft eventuele vervolg stukjes, wie weet, als de (s)t(r)ijd en gelegenheid het toe laat.

  Ray

.