Prima seizoensstart Meppel 1

Ein-de-lijk is ook het schaakseizoen weer begonnen! En wat was het een prachtige dag om lekker binnen te blijven. Buiten was het immers regenachtig, troosteloos weer in het hoge noorden. Rond 11 uur kwamen de gladiatoren van het eerste als vanouds in Oasis bijeen voor een bak koffie, een kop thee of, omdat die persoon hoorde dat hij niet uniek zou zijn met een kop thee…, een kop chocolademelk. Betreurenswaardig was de afwezigheid van Alwin en Gerhard, die vanwege persoonlijke omstandigheden op het laatste moment moesten afzeggen. Gelukkig waren oudgedienden André en Kees onmiddelijk bereid om hen te vervangen. O ja, en ik was er dus ook weer bij :).

De eerste wedstrijd was meteen een uitwedstrijd. In het Friese Jacobieparochie, want de kenners verzekerden mij dat Sint tegenwoordig afgekort of weggelaten wordt, mochten we aantreden tegen promovendus Emanuel Lasker. Na een uur rijden door de uitgestrekte Friese prairie, waar koeien uiteindelijk toch niet het hoogtepunt blijken te zijn, kwamen wij aan bij de Aardapelbeurs waar Emanuel Lasker speelt. Ik zelf heb er wel eens wat negatiefs over gehoord, maar ik moet zeggen dat ik het daar nu oprecht mee oneens kan zijn: het was een prima bovenzaaltje waar we de eerste uren goed van drinken voorzien werden alvorens de kroeg beneden open ging. Alleen zou er zo nu en dan een straaljager overvliegen in verband met de luchtmachtdagen in Leeuwarden, maar misschien accentueerde dat ook wel het lawaai van kletterende wapens die op sommige borden te horen waren. Voor de meesten bleek het bovendien eenvoudig te vinden, maar alleen de Amsterdamse tomtom-eigenaren wisten verkeerd te rijden en te laat aan te komen in de speelzaal. Nou ja, zulke praktijken zien we wel vaker op het hoogste niveau. Na het welkomstwoord en nog een felicitatie van Sibbele aan het adres van Emanuel Lasker (zij bestaan volgende week 50 jaar!), kon ons seizoen beginnen. Onze taak: geen jubileumcadeautjes weggeven!

Meppel kwam zeer snel op voorsprong. Op bord 3 mocht ik mijn comeback opluisteren met een overwinning in 21 zetten. De Wolga die mijn tegenstander mij presenteerde, had ik de avond ervoor nog even snel opgezocht in mijn boeken. Hij speelde het onnauwkeurig (al moet ik nog nakijken op welke zet het nu werkelijk al mis was) en was op zet 16 al twee pionnen en een toren kwijt. Vervolgens miste hij de enige kans op vage compensatie en kon vlot daarna ophouden. 1-0. Tijd genoeg dus voor mij om de partijen te bekijken en deze keer het verslag te schrijven!

Invaller André speeld eop bord 5 een uitstekende partij. Met actief spel wist hij zwart te dwingen zijn koning op f8 neer te zetten, waarna de toren op h8 langdurig buitenspel stond. Waarschijnlijk deed André het één a twee zetten wat minder nauwkeurig, want anders was zijn aanval misschien al heel snel erg dodelijk geworden. Nadat hij het eerste remiseaanbod af had geslagen, accepteerde hij vanuit teamoverwegingen echter wel het tweede tegen zijn sterkere tegenstander. Daar zijn we hem natuurlijk altijd dankbaar voor!

Op bord 4 verloor Bart helaas zijn partij met zwart tegen oplosgroomteester Wissemann. Bart had in feite een prima stelling bereikt, maar verrekende zich jammer genoeg in een afwikkeling. Zijn tegenstander wist een kleine kwal te winnen en kreeg bovendien een grote koningsaanval. Het was daarna snel gedaan met ons Beest. Misschien eerst even wachten met de grappen over het Friese land, Bart!

Andere invaller Kees knalde ons echter weer op voorsprong. Vanuit de opening kreeg hij meteen voordeel omdat zijn tegenstander zich moeilijk kon ontwikkelen. Dat resulteerde al snel damewinst op tegen toren en licht stuk. Het vervolg speelde onze CM dan weer puik uit. De manouvre Da5-c3-g3 met dubbele aanval besliste de partij. 2.5-1.5.

Fokke wist daarna remise te maken op bord 8. Hij had de hele partij wel beter gestaan, maar ik denk dat hij te veel lichte stukken heeft geruild. Het dubbele toreneindspel was in ieder geval ver van gewonnen. Zeker toen hij ook nog een toren ruilde, viel er niets meer te halen. Het afwijzen van remise toen wit en zwart beiden alleen nog een g-pion en een toren hadden was misschien zowel diepte- als hoogtepunt van de strijd: dieptepunt omdat zolang geen van tweeen zijn toren niet ruilt en niet zichzelf mat laat zetten niemand kan winnen (g-pion is remise, ook bij passieve verdediging), maar ook hoogtepunt, omdat het de vechtersmentaliteit van ons laat zien die wij de afgelopen jaren ons eigen gemaakt hebben. Wonderbaarlijk genoeg wist Fokke zelfs de g-pion nog te veroveren, maar zijn tegenstander paste de simpele regels van het pionneneindspel goed toe om simpel remise te maken. 3-2.

Rienk kon de vis op het droge krijgen voor ons. Makkelijk ging dat allerminst! In een stelling met tegengestelde rokades, liep zijn eigen aanval muurvast. Daarna had zijn tegenstander vrij spel om eens lekker die zwarte koning van Rienk onder vuur te gaan nemen. De witspeler faalde echter jamerlijk. Hij miste de directe winst (misschien zaten er wel meerdere winsten in) en gaf twee stukken cadeau. Rienk wist de aanval te keepen en met zijn pas verworven materiaal kon hij de partij nog winnen ook. 4-2.

De teamprestatie kon worden afgerond door de heren Amsterdammers Richard en Dennis. Wat een luxe! De puntenkanonnen van vorig jaar, die zo vaak het leeuwendeel van de gescoorde punten op zich hadden genomen, mochten 0,5 uit 2 gaan halen voor onze overwinning. Dennis schonk ons dat als eerste. Op bord 1 had hij tegen grootmeester in het correspondentieschaak Wiersma met wit geen voordeel weten te bereiken. Nou ja, misschien goed paard tegen slechte loper, maar de zwarte dame was actiever. Hij weigerde nog eeuwig schaak te nemen, maar moest zich later in remise berusten. Het einde heb ik niet meegekregen, ook al deden er angstige geruchten de ronde dat hij misschien wel zou verliezen. Zo ver kwam het echter niet. Dennis ronde een prima teamprestatie af met het winnende halfje!

Richard op bord 2 speelde nog vol op de winst. In de opening had zijn tegenstander al snel remise aangeboden, wat Richard onmiddellijk weigerde met de woorden dat hij kwam om te schaken. Prima mentaliteit natuurlijk! De gebruikelijke tijdnood overleefde hij ook en zijn stelling zag er verder goed uit. Helaas kwam hij op het einde toch niet verder dan remise. Maar hij heeft het in ieder geval goed geprobeerd!

Al met al is deze 5-3 overwinning dus een prima teamprestatie geweest. De invallers kwamen uitstekend tot hun recht op hun nauwkeurig toegewezen borden en het blijkt dat we het ons ook kunnen veroorloven als Dennis en Richard een keertje niet winnen. Al met al kan iedereen dus rustig en zonder druk schaken en zijn we van niemand afhankelijk in dit team!

De dag werd feestelijk afgesloten in Sneek, waar de zus van Sibbele, Suzan, een heerlijke maaltijd mochten genieten. Dat was een passend einde van een mooie dag! Tegen een uur of 12 kwamen we moe, maar (oh zo cliché) voldaan aan in Meppel. In klasse 2A heeft SSC huisgehouden door met 7-1 te winnen en heeft Utrecht 2 enigszins verrassend de eerste wedstrijd verloren. Op 29 oktober gaat het feest verder met onze eerste thuiswedstrijd tegen Boven IJ.

T Emanuel Lasker 2017 MSV 2075 3 5
1. Tjalling Wiersma 2173 GM Dennis de Vreugt 2440 ½ ½
2. Sikko Ros 2160 Richard Berendsen 2279 ½ ½
3. Rienk Sijbesma 2069 Roel Donker 2211 0 1
4. Dolf Wissmann 1963 Bart Davids 1970 1 0
5. Erik Bosma 2034 Andre Klomp 1820 ½ ½
6. Jan Hibma 1986 Rienk van den Berg 2000 0 1
7. Thijs Tuinstra 1893 CM Kees Hoogendijk 1856 0 1
8. Johnny Diekstra 1860 Fokke Jonkman 2021 ½ ½

5 reacties
 1. Zeg, Marc, even tussendoor: waarom scrollt de berichtmaker telkens omhoog als je aan het typen bent? Heb je dat zelf ook gemerkt of ligt dat aan mijn computer(s!) ?

 2. Ik bedoel: je typt en typt en zo ontstaan een paar paragrafen. Uiteindelijk echter gaat het bij mij als volgt: ik schrijf paragraaf 3 (bijv.) en plotseling vliegt het beeld terug naar paragraaf 1. En dan moet je ofwel verder typen, zodat het beeld in het tekstvak weer terug komt onderaan of je moet terugscrollen. Maar dan gaat ie vanzelf ook weer terug. En dat doet het ding zoooo vaak! Zo irritant!

  Wat betreft verslag boven: ik dacht dat mijn eigen partij (einde) nog interessant zou zijn voor analyse, maar de computer zegt simpelweg +11 ofzo, ook al staat mijn koning op e3. Dus dat is wat zinloos :).

 3. En de wedstrijd bekeken vanaf de zijde van Emanuel Lasker :

  LASKER 1 NOG NIET IN GOEDE DOEN BIJ OPENING VAN SCHAAKSEIZOEN
  dinsdag, 20 september 2011 14:29 |

  De Aardappelbeurs, zaterdag17 september 2011 – In de optimaal geprepareerde bovenzaal speelde het vorig jaar gepromoveerde Lasker 1 uit Sint Jacobiparochie zijn eerste (thuis)wedstrijd van het nieuwe schaakseizoen. De hernieuwde kennismaking met de 2e Klasse A van de landelijke schaakcompetitie verliep echter niet naar wens, aangezien nog niet alle spelers in goede doen waren. Tegenstander Meppel profiteerde hier professioneel van en won uiteindelijk met 3-5. Dat een gelijkspel zeker tot de mogelijkheden behoorde, kunt u lezen in het volgende verslag.

  We begonnen slecht middels een nederlaag van Rienk Sijbesma met de zwarte stukken. Rienk kwam niet goed uit de opening en hoewel hij zich creatief verdedigde, kon hij het geleden materiaalverlies niet meer goed maken.

  Invaller Thys Tuinstra -eveneens met zwart- volgde dit voorbeeld niet veel later. Toen hij in de opening verzuimde zijn paard te ontwikkelen, kwam hij zienderogen verder onder druk te staan. Thys loerde nog wel op wat tegenkansen, maar die kwamen helaas (op dit niveau) niet meer langs.

  Erik Bosma bracht met zwart het eerste halfje binnen tegen eveneens een invaller. Erik kreeg ogenschijnlijk zijn geliefkoosde stelling, maar winst zat er ondanks diep rekenwerk, aldus Erik, niet in. Een kleine tegenvaller, aangezien Erik op papier duidelijk de betere was. Echter ratingverschil zegt lang niet altijd alles.

  Johnny Diekstra bracht met wit het volgende halfje binnen. Hij had steeds wat ruimtelijk voordeel en ook in het resterende toreneindspel had Johnny de beste papieren. Het bleef bij nader inzien toch allemaal binnen de remisemarge.

  Dolf Wissmaan bracht Lasker met de witte stukken weer in de race. In een iets minder staand, maar gecompliceerd middenspel, beging Dolf zijn opponent een onnauwkeurigheid die door Dolf met een slinkse combinatie werd afgestraft. Echter de stelling zat nog steeds vol venijn, maar Dolf omzeilde alle gevaren en won uiteindelijk. Tussenstand 2-3.

  Jan Hibma overspeelde zijn tegenstander in het middenspel volledig en nam ook nog eens een pion mee. Winst leek slechts een kwestie van tijd, maar Jan besloot de pion terug te geven voor een mataanval. Hier zat echter een lek in en toen Jan ook nog eens remise uit de weg ging, ging de partij zelfs nog verloren. Nachtelijke analyses wezen uit, dat de winst meerdere keren voor het grijpen lag. Tussenstand 2-4

  Tjalling Wiersma gaf met zwart aan het eerste bord tegen grootmeester Dennis de Vreugt geen krimp. Sterker nog, hij kwam zienderogen beter te staan en toen Tjalling ook nog een pion ophaalde, leek een sensatie in de lucht te hangen. Dennis wist echter nog net met een blauw oog een halfje uit het vuur te slepen. Kortom, een puike partij van onze kopman.

  Sikko Ros kwam met wit moeizaam uit de opening en moest al snel in de verdediging. Hij hield echter stand en ook in het resterende dubbel toreneindspel verdedigde hij zich naar behoren met een uiteindelijk zwaarbevochten remise als resultaat. Echter wel met een 3-5 nederlaag tot gevolg.

  Conclusie, de topborden (Tjalling en Sikko) weerden zich uitstekend en Rienk had de pech, dat hij in een goed voorbereide variant terecht kwam. Dolf benutte zijn kansen deze keer optimaal en Erik kwam niet echt los en scoorde een degelijk halfje. Jan had gewoon moeten winnen, maar had last van het Dordrecht-Cambuur syndroom. Ofwel de tegenstander compleet overspelen, maar het niet afmaken. Thys vocht voor wat hij waard was en Johnny behaalde een verdienstelijke plusremise tegen een op papier toch sterkere tegenstander.

  Kortom, een nederlaag met perspectief, die voor hetzelfde geld in 4-4 had kunnen eindigen.

  http://www.emanuellasker.nl/lasker-1/512-lasker-1-nog-niet-in-goede-doen-bij-opening-van-schaakseizoen

 4. Heerlijk zo’n verslag. 😉 Altijd goed om jezelf moet in te praten!. Het was een heerlijke speeldag.. Na Sneek was nu Emanuel Lasker aan de beurt. Nu in de toekomst allleen nog een match tegen Philidor.

.