Witte tornado snelste van allemaal

OSBO OSBO OSBO kampioen, OSBO kampioen, OSBO kampioen. OSBO OSBO OSBO kampioen, OSBO kampioen, OSBO kampioen. OSBO OSBO OSBO kampioen, OSBO kampioen, OSBO kampioen. Oh, wacht, een verslag.

Vroeg in de ochtend verzamelde een dapper gezelschap verspreid over Meppel zich om richting Arnhem te gaan voor een middagje snel schaken. Opgestapeld, dubbelgevouwen en met de adem in propten wij ons in Sibbele’s kleine autotje. Bart bleek bovendien wat lang, maar op deze mooie zomerse lentedag was het mogelijk het dakraam wat open te houden. Zonder veel kleerscheuren kwamen we in Arnhem aan.

Het toernooi werd gehouden volgens het ons bekende Amsterdamse systeem: 3 voorrondes van 3 wedstrijden en daarna finalegroepen. Voor sommigen betekende dat ze de tijd hadden rustig op gang te komen, zoals voor Gerhard die eerst 1 punt haalde, toen 2 en tenslotte nog 3 om nog bijna de hoogste finalegroep te halen. Sibbele deed het ook niet verkeerd door zijn doelstelling te halen en in elke voorronde in ieder geval een puntje te pakken. Kees begon zeer goed aan het toernooi, 2.5 punten maar liefst, maar zakte daarna wat af. Bart haalde ook zijn doelstelling: hij haalde de 2e finalegroep, maar veel meer zat er niet in voor de snelschaakkampioen van onze club. Ik zelf haalde 8 uit 9 en eindigde bij de voorronde bovenaan met IM Hendriks, die mij versloeg. Natuurlijk een strategische zet: nu zou hij mij tenminste onderschatten in de finalegroep! Ehm… nee, ik werd weggespeeld met zwart.

Heel veel heb ik niet meegekregen: ik was zelf natuurlijk ook druk met spelen! Sibbele kwam in ieder geval in finalegroep F terecht, maar was zoals altijd weer veel te aardig. Tenminste tijdens mijn eigen bye zag ik hoe een (lastig) eindspel met een stuk meer niet gewonnen werd en later verkoos hij ook de vredige oplossing en koos hij om niet op tijd door te spelen. Hij haalde de score van 6 uit 16, waarbij wel aan te tekenen valt dat hij de uiteindelijke winnaar op remise hield.

Kees kwam na zijn sterke start jammer genoeg pas in groep C terecht. Deze groep werd gekenmerkd door veel 1-1 uitslagen. Met zijn 8 uit 16, 50%!, stond hij maar een halfje achter de nummers 3 en een puntje slechts achter de nummer 2!

Gerhard en Bart kwamen terecht in de 2e finalegroep. Het ging helaas niet zo goed voor het beestje uit Beilen, die toch danig uit zijn normale doen is. Zal hij op tijd in vorm zijn om op 5 mei zijn titel te verdedigen? Gerhard hakte hem bijvoorbeeld in de pan (2-0) en hij eindigde onderaan met 3.5 uit 16 partijen. Gerhard wist in ieder geval 50% te halen. In het midden had hij een reeks nullen, maar het begin en het eind maakten dit dus goed. De uiteindelijke winnaar wist hij in ieder geval nog lelijk te schwindelen. Heel tricky speelde Gerhard met een toren achterstand Pc8. Zijn tegenstander at met de dame toch pion a7 op, en gaf meteen op na Pxa7.

Ik kwam dus in de hoogste finalegroep terecht. Nou heb ik wel vaker goede voorrondes gespeeld, maar altijd was de finalegroep erna ronduit dramatisch. Het NK lightning bijvoorbeeld: 1 uit 18 in de finalegroep, terwijl ik 6e was na de voorrondes! De speelstrategie was dan ook vooral proberen rustig te drukken met wit en solide te spelen met zwart. Dit resulteerde in een aantal 1.5-0.5 overwinningen en alleen tegen Bram van der Velden verloor ik het onderlinge duel met 0.5-1.5.

Een van mijn betere overwinningen was echter wel op IM Hendriks, uitgerekend met zwart. In een versnelde draak – ik had niet zoveel zin in de Moskou-variant met 2… d6, 3. Lb5+ – wist ik op de damevleugel een sterke aanval te krijgen. Ik moet zeggen dat ik daarbij chessvideos.tv en met name de partijen van Curtains weer eens dankbaar moet zijn. Ik ging in ieder geval tamelijk hard door de verdediging heen.

Hendriks bleek zijn absolute macht uit de voorrondes niet vast te kunnen houden en al snel was het Etienne Goudriaan die de leiding nam. Hem wist ik te verslaan, met 1.5-0.5 maar weer eens, en zo bleef ik in zijn buurt. Dat had ik niet door (na ronde twee was ik de draad al kwijt met mijn eigen scoretabel) en zo kon ik verder drukvrij schaken.

Even kwamen er wat haperingen in mijn spel. De 2 na laatste ronde wist ik in vliegende tijdnood ineens de wedstrijd te kantelen en had ik een eindspel met dame tegen 1 pion midden op het bord. Ik liet me echter ‘remise?’ ontglippen, omdat ik nog 8 seconden op de klok had… mijn tegenstander had echter al helemaal niets meer. De remise nam hij dan ook o zo snel in ontvangst.

De ronde erop verloor ik van Van der Velden, hoewel ik de tweede ronde hem haast nog had kunnen vlaggen in totaal verloren stand. Eerst wilde ik ook doorspelen toen hij remise aanbood (hij had nog 2 seconden), maar tegelijkertijd bedacht ik me en bood zelf nog remise aan.

Dat betekende dat in de laatste ronde Etienne 1.5 punt los aan kop stond, maar hij had zelf nog een bye (en dus geen punten!). Achteraf blijkt dat er een heel rijtje mensen nog over was wat kon winnen met allemaal evenveel punten. Hendriks speelde echter tegen andere kanshebber Van der Velden 1-1 en Hotze Hofstra verloor met 0.5-1.5.

Daarmee was ik de enige die Etienne nog roet in het eten kon gooien. Dat wist ik zelf niet, dus in alle rust maakte ik, zoals het ASV-verslag zegt, ‘geen fouten’, al lag dat zeker niet aan mezelf. De partij met zwart won ik soepel, omdat mijn tegenstander zomaar vroeg in de opening een stuk op f7 offerde. De witpartij was echter een verschrikkelijk slechte partij van mij. Letterlijk zettenlang kon mijn tegenstander mij mat in 1 zetten (!!), maar hij verzuimde dit te doen. Toen ik dan ook per ongeluk zelf schaak gaf, wat ook mat bleek te zijn, was het wel een heel zure tweede plaats voor Etienne.

Totaal onverwachts ben ik daarmee per ongeluk snelschaak kampioen van de OSBO geworden. Apart. Het zal wel aan de auto liggen van Don Sibelio (die hij gaat vervangen :'(… waarom?!?!?!?!): met het Essent toernooi mocht ik in die zetel naar Hoogeveen, Kampen werd daarin bezocht en overwonnen en nu weer!

Met de wind door de haren reisden we vervolgens terug naar Meppel, waar we toch nog gezellig samen op het terras van Oasis een paar schnitzels en een vis naar binnen werkten. Genietend van het eten en het heerlijke weer was dat een geslaagd einde van een fijne dag en een fijne week.

lol… Arm Haren, mochten ze het aanstaande dinsdag in de NOSBO bekerfinale nog voor elkaar boksen 2-2 tegen ons te spelen, moeten ze het met snelschaken nog opnemen tegen zowel de NOSBO kampioen als de OSBO kampioen snelschaken!

P.S. MEPPEL 1 TWITTERT DE WEDSTRIJD TEGEN EDE ZATERDAG A.S.!!! De twitter-account zal ik aanmaken op een moment dat ik minder lui ben en een link/uitleg zal ik dan hier nog wel geven.

8 reacties
 1. Roel,
  Proficiat, Grote Klasse !!
  Niet zo bescheiden zijn trouwens: “per ongeluk snelschaak kampioen van de OSBO”.

  En misschien moet he de auto van Sibbele maar kopen als hij zoveel geluk brengt 🙂

 2. Toevallig? Perongeluk? Nee man, goed! Gefeliciteerd! !

  btw, van jullie met zijn vieren in dat autootje en Bart met zijn hoofd door het dakraam zou eigenlijk een cartoon moeten komen! Dat zou een klassieker worden!

 3. hahaha, om alles goed te laten verlopen, heb ik het autootje gewassen vandaag met mijn bote handen, een spons en water!
  Als jullie nu niet winnen van Ede………..

 4. Bedankt voor de felicitaties. NatUUrlijk is het per ongeluk als je voor het kampioenschap schaak geeft wat mat blijkt te zijn. (maar ik bedoelde het inderdaad ook op de andere manier: ik denk nog altijd dat daar zeker een stuk of 5 waren die domweg beter zijn dan ik). Anyway, goed zo Don S! Daar zal het dus niet aan liggen!

  Mochten er nog mensen zijn die zich afvragen wat er van Haren overgebleven is: nou, die zijn niet eens aan snelschaken toegekomen. 3.5-0.5 voor ons!!! yay

.