Start NJC in Meppel

Op vrijdagavond 14 december was het eindelijk zo ver. De Noordelijke Jeugdcompetitie 2018-2019 ging van start. Elf teams gaan met elkaar de strijd aan! We zijn heel blij met zo veel teams en nieuwe clubs (welkom Hoogeveen en Matadoren) die meedoen! Het is wel een moeilijk aantal betreffende de indeling, maar daar komen we met de inbreng en jarenlange ervaring van Roelof uit. Dit jaar is de wedstrijdleiding voor het eerst ook in handen van de jeugd. Marrit, Lennart en Jonas nemen deze taak op zich en wat is het leuk om met enthousiaste jonge mensen, die zelf ervaren schakers zijn, dit voor te bereiden. Succes met jullie taak!

Vanaf 19:15 uur stroomde het in Meppel vol met schakers en begeleiders van 10 teams. De koffie en thee was warm en mooi op tijd konden we verzamelen in één van de twee speellokalen. Na een kort welkom kon iedereen plaatsnemen achter de borden en daalde de rust neer.

Even werd het onrustig toen in set 9 bleek dat er een partij van start was gegaan met een toren minder op het bord. Werk aan de winkel voor wedstrijdleider Lennart, die het keurig heeft opgelost.

Eén van de doelen van deze competitie is dat de jeugd, die vanuit de grand prixs komt, went aan meer tijd op de klok en de partijen verplicht mee moet schrijven. Er wordt dus door sommige deelnemers nog snel gespeeld, waardoor een aantal partijen snel klaar waren. Deze partijen konden rustig geanalyseerd worden in een analyse-lokaal. Het viel mij mee hoeveel partijen dat waren.

De teams waren ingedeeld op gemiddelde teamrating en dus troffen de beste teams elkaar nog niet. Hoewel de meeste uitslagen zijn zoals te verwachten, is er in het algemeen te zien dat er de meeste verrassingen hebben plaatsgevonden op de borden 3 en 4. In teamschaken is een team sterk als het niet te veel ratingverschil heeft tussen de verschillende borden.

De grootste verrassing is het gelijke spel tussen de twee nieuwkomers, waardoor ze beiden een matchpunt hebben. Ook de match tussen Leek en Haren 2 was close.

Op 18 januari gaan we verder met twee rondes en gaan we zien hoe het zich ontwikkelt, want in het jeugdschaken is een rating meestal niet wat het op papier lijkt!

Staunton Haren 1 0-4

Leek Haren 2 2,5-1,5

Paardenspron1 Meppel 0,5 – 3,5

Ten Boer – Van der Linde 3-1

Matadoren – Hoogeveen 2-2